
Beitostølen Helsesportsenter stiller seg til rådighet
Med bakgrunn i spredningen av Koronavirus i Norge ble det 13. mars 2020 besluttet en midlertidig stengning av det ordinære rehabiliteringstilbudet ved Beitostølen Helsesportsenter (BHSS). Beslutningen ble senere støttet av vedtak i Helsedirektoratet i «Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19 pandemien 25. mars 2020» om at all rehabilitering og habiltiering skulle settes på vent inntil videre.
Helt siden BHSS stengte sin ordinære drift har ledelsen vært tydelig på at hele institusjonen, med sin totale tverrfaglige spesialistkompetanse innen medisin, helsefag og spesialpedagogikk, stilles til rådighet for andre samfunnsoppdrag. For å kunne bevare institusjonen smittefri og beredt for å kunne ta eventuelle beredskapsoppdrag på kort varsel, har alle ansatte fått ordinær lønn ut mars måned, og de aller fleste er pålagt «hjemmekontor». De ansatte er videre pålagt å ta ut 9 feriedager i første halvdel av april, for å avhjelpe den økonomiske situasjonen. Alle gjør nå sitt for å ta vare på institusjonen og alle arbeidsplasser i et langsiktig perspektiv.
I tiden etter stengningen har det blitt jobbet intensivt opp mot Helse Sør Øst, Sykehuset Innlandet, Valdreskommunene og direkte opp mot myndighetene v/Helse- og omsorgsminister Bent Høie, for å konkretisere og synliggjøre hva BHSS kan tilby av tjenester i den krevende tiden Helse- Norge har foran seg. Innbakt i dette ligger også ønsket om å åpne opp igjen senteret med en redusert og tilpasset drift ut i fra dagens smittevernregler.
I tillegg til å ta et samfunnsansvar ved å bidra med nødvendig beredskap i krisetid, er den overordnede målsettingen for arbeidet nå å sikre at målgruppen som har stort behov for slike tjenester som senteret gir får et tilpasset tilbud i den tiden som kommer.
Det har blitt jobbet ut fra tre ulike spor;
- Å bidra som medisinsk beredskapsinstitusjon for HSØ/Sykehuset Innlandet knyttet til ikke- smittede pasienter som har vært innlagt på sykehus for andre og lettere tilstander, og som det vil være krevende å sende direkte hjem, eller unngå innleggelser i sykehus.
- Å bidra som medisinsk beredskapsinstitusjon for Valdres- kommunene og Valdres Lokalmedisinske Senter (VLMS).
- Å bidra med tiltak og beredskap for nødvendig helsehjelp for funksjonshemmede, kronisk syke barn og unge, med bakgrunn i de økte utfordringene disse møter i en tid hvor alle daglige tilbud og tiltak som barnehage, skole, dagsenter, avlastningstiltak, BPA og helsetjenester helt eller delvis forsvinner. Å re-åpne deler av tilbudet ved BHSS vil kunne løse deler av dette. I en slik løsning ligger også en digitalisering av de deler av tilbudet som lar seg tilpasse med bruk av digitale hjelpemidler.
Pr. 31.03.20 er følgende status for arbeidet med de ulike sporene:
Ad. spor 1: Sykehuset Innlandet takket 24.03.20 foreløpig nei til tilbudet om at BHSS skulle bidra som medisinsk beredskapsinstitusjon. Begrunnelsen er BHSS sin beliggenhet, men også siden behovet for slik beredskap er begrenset pr. d.d.
Ad. spor 2: Det er løpende kontakt mellom BHSS, kommuneadministrasjonen og kommuneoverlegene i Valdres vedrørende institusjonens eventuelle bidrag som medisinsk beredskapsinstitusjon for Valdres- kommunene og Valdres Lokalmedisinske Senter (VLMS). På nåværende tidspunkt synes det imidlertid utfordrende å få på plass finansiering av et slikt beredskapstilbud, selv om tilbudet både er faglig og praktisk ønskelig fra kommunene i Valdres. Behovet er her også begrenset pr d.d.
Ad. spor 3: BHSS sin viktigste og mest nærliggende rolle som beredskapsinstitusjon, er å tilby nødvendig helsehjelp, spesialisert og nødvendig re/habilitering og akutt behov for avlastning for funksjonshemmede, kronisk syke barn og unge. I et slikt tilbud vil all kompetanse ved senteret være relevant, og spisskompetansen kan anvendes bredt. Spor 3 vil være mulig med en snarlig re-åpning av institusjonen, da med de nødvendige smitteforebyggende tiltak inkludert.
Koronakrisen rammer funksjonshemmede og kronisk syke barn og unge og deres familier hardt. De er i en situasjon hvor alle daglige tilbud og tiltak som barnehage, skole, dagsenter, avlastningstiltak, BPA og helsetjenester helt eller delvis forsvinner. I tillegg har planlagte og viktige helsetilbud, rehabiliteringsopphold og habiliteringstiltak blitt avlyst på ubestemt tid. Med andre ord er de som før korona pandemien hadde hverdager og liv som krevde særskilte tilpassinger og tiltak nå i en situasjon som preges av uholdbarhet og usikkerhet. Flere familier opplever å ikke ha noen mulighet for å motta viktig helsehjelp for ikke å tape nødvendig funksjon, og mulige helsegevinster uteblir. Familiene får ikke avgjørende bistand eller akutt avlastning, og de står i fare for å ikke klare å ta vare på de grunnleggende behovene og helsen til både barnet og hele familien. Det kan i enkelte tilfeller være snakk om å bevare liv og for alle gi muligheten for å styrke god helse også etter at korona- tilværelsen er over (FFO, NHF/ HBF, Bufdir, Redd Barna, SOR m.fl.).
Samtidig som regjeringen fastslår og presiserer at barn og unge i slike situasjoner skal sikres gode tilbud og oppfølging, er det i dag ingen slike tiltak som ivaretar beredskapen i koronakrisen for denne typen helt nødvendig helsehjelp for å unngå ytterligere tap av funksjon og svekkelse av helsetilstand.
Med bakgrunn i denne situasjonen var BHSS tidlig ute overfor vår oppdragsgiver Helse Sør Øst, med å ha et tilbud for funksjonshemmede, kronisk syke barn og unge og deres familier. Foreløpig har ikke dette behovet blitt prioritert på dagordenen i den nasjonale helsekriseplanen, noe som kan være forståelig i den situasjonen landet er i. Arbeidet med å synliggjøre behovet for nødvendig helsehjelp og akutt avlastning for denne målgruppen fortsetter imidlertid, og BHSS jobber for tiden strategisk og interessepolitisk for å nå direkte opp mot myndighetene v/Helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Forutsetninger og konsekvenser
Forutsetninger for at BHSS kan re-åpne et spesifisert re/habiliteringstilbud og igangsette et slikt nasjonalt beredskapsoppdrag for nødvendig helsehjelp, spesifisert re/habilitering og akutt avlastning, er at vi har hele institusjonen klar for mottak, er en smittefri sone og at alle de 120 ansatte ikke permitteres. Vi prioriterer nå å være i beredskap og kan stille på kort varsel. Dette krever imidlertid en rask avklaring mht. om våre økonomiske rammeavtaler med helseforetakene delvis kan omdisponeres til et slikt midlertidig og justert oppdrag.