
Team Pølsa-kontrakten
Det holder imidlertid ikke å heie i Granåsen, gråte foran TV'n i stua eller brøle på Medal Plaza, men en hel nasjons følelser kan være akkurat hva vi trenger for å komme videre.
Følelser må følges opp av fag. Fag må følges opp av forpliktelser. Har vi ikke faglighet som grunnlag for tilrettelagte tilbud i undervisning, i re/habilitering og i idretten, blir ikke mulighetene kunnskapsbaserte og likeverdige. Tilfeldigheter skal ikke avgjøre hvilke tjenester og oppfølging den enkelte skal få. Derfor har det i over fem tiår blitt gjennomført studier innenfor fagfeltet «tilpasset fysisk aktivitet» på akademisk høyeste nivå, på steder som Norges Idrettshøgskole.
Disse seks nye «løvene», som Øystein Pettersen og vi så ettertrykkelig har forelsket oss i, representerer en viktig del av et stort mangfold. At mestring ikke kommer av seg selv, er overbevisende vist i seriens første episoder. Her legges det til rette for gode lærings- og felleskapsarenaer hvor en kan få utforske sitt potensiale. Balansen mellom utfordringer og trygghet, og mellom å bare feile - eller å feile og deretter lykkes, er hårfin.
Mange barn, ungdommer og voksne som lever med ulike funksjonsutfordringer, har opplevd mislykkede aktivitetsforsøk og møtt stengte dører i sin jakt på deltagelse i fellesskapet. Noen får ikke tilgang på det tilpassede utstyret, assistansen eller aktivitetshjelpemiddelet de trenger. Noen får ikke tilgang på tilbud eller tjenester som kan fremme potensialet i hver enkelt. Derfor må fagfeltet styrkes; det må besitte spesifikk kompetanse innenfor alle livsområder, og det må jobbes tverrfaglig.
Livene leves på tvers av fag, sektorer og finansiering. Dette må avspeile seg i hvordan vi prioriterer og tilrettelegger for å unngå utenforskap og arbeider for å fremme økt deltagelse for alle.
At Kongehuset engasjerer seg, at Statsministeren sender hilsning, og at over en million mennesker ser på samme TV-serie, løser ikke problemene, men det gir en sterk tro på at vi er klare til å forplikte oss.
De fleste drømmer verken om VM-deltagelse eller kjendisstatus. De fleste drømmer om gode dager sammen med de som betyr noe i eget liv. For barn og ungdom er det å være sammen med andre barn og ungdommer og nettopp få være en del av laget, drømmen.
Historien om fagfeltet tilpasset fysisk aktivitet og helsesport startet for mer enn 60 år siden, med den visjonære Erling Stordahl. Det var grensesprengende i sin tid å tenke at alle, uavhengig av funksjonsnedsettelser og utfordringer, skulle delta i idrett som Ridderrennet, og at aktivitet skulle være virkemiddelet i rehabilitering. Denne arven forvaltes og fornyes daglig. I dette ligger også drivkraften til å være lokomotiv i det videre arbeidet. Vi på Beitostølen Helsesportsenter har sterk tro på at vi sammen med våre samarbeidspartnere, kan gjøre en forskjell slik at flere kan få oppleve å være aktive, oppnå sine mål og få ta del i fellesskapet.
Gjennom å la «Team Pølsa» få være våre nye helter, har vi alle inngått en kontrakt. Denne kontrakten avsluttes ikke med serien, men har ambisjoner på høyde med det som «toppet hele VM».
Kontrakten er «Alle skal få muligheten». Eller som Pia så enkelt og presist sier; «Jeg vil gjøre alt for laget mitt, for jeg har drømt om den muligheten hele livet».
Astrid Nyquist, direktør Beitostølen Helsesportsenter
Team Pølsa på premierefest