
Millionbevilgning til "Delta 2022"
«Delta – 2022» er et nasjonalt forsknings- og utviklingsprosjekt hvor bruk av tilpasset fysisk aktivitet, e-helseløsninger og aktivitetshjelpemidler i rehabilitering for barn, ungdom og voksne skal optimaliseres. Prosjektet er vinneren i tildeling fra Stiftelsen Sophies Minde. Med en bevilgning på 3,1 millioner i inneværende år og nye 3,6 millioner for 2018 er Delta – 2022 et ledende prosjekt på fagfeltet som er i full gang med å generere viktig kunnskap både på system- og individnivå.
Beitostølen Helsesportsenter (BHSS), Valnesfjord Helsesportsenter (VHSS), Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter (RKHR) og Nasjonal Kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser (NK) er aktørene i «Delta – 2022». Disse institusjonene besitter i sum nasjonalt ledende erfaring og kompetanse innenfor tilpasset fysisk aktivitet og aktivitetshjelpemidler. De tildelte midlene skal brukes til å videreutvikle den felles faglige plattformen og til etablering av nasjonalt enhetlig og likeverdig praksis for anskaffelse, tilpasning og opplæring i bruk av aktivitetshjelpemidler. Utvikling av ny kompetanse står sentralt sammen med aktiv brukermedvirkning og samhandling med kommuner, habiliteringsenheter og koordinatorer både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.
Det er et felles overordnet mål at prosjektet skal bidra til en betydelig økning av personer som nyttiggjør seg og opplever glede ved hensiktsmessige og godt tilpassede aktivitetshjelpemidler. «Det er nødvendig å videreutvikle beste praksis og metoder som også fanger opp og er i takt med brukernes endrede behov og krav, nye aktivitetstrender og teknologisk utvikling», påpeker leder av styringsgruppen for det nasjonale prosjektet, Astrid Nyquist, direktør ved BHSS.
Aktivitetshjelpemidler er i denne sammenhengen utstyr som er spesielt utviklet for at personer med funksjonsnedsettelser skal kunne oppnå så selvstendig deltagelse i aktivitet som mulig, og i størst mulig grad opprettholde sin funksjonsevne. Aktivitetshjelpemidler må ofte tilpasses individuelt, og det ideelle er praktisk utprøving over noe tid, støttet av velutviklede pedagogiske metoder og teknologiske verktøy, samt god brukerinvolvering.
Viljar Aasan, idrettspedagog og mangeårig ansvarlig for aktivitetshjelpemidler ved BHSS er faglig leder av prosjektet. Han fremhever at resultater så langt underbygger behovet for god og konstruktiv dialog med NAV Hjelpemiddelsentraler sentralt og regionalt, og det er lagt et godt grunnlag for videre samarbeid knyttet til kompetanse- og praksisutvikling blant annet gjennom nasjonale og regionale felles fagsamlinger.
Samarbeidet med leverandører, NAV og ulike utdannings- og forskningsmiljøer kan gjøre oss i stand til å bidra til utvikling av nye hjelpemidler og videreutvikling av allerede eksisterende produkter. «Her ser vi også på ulike teknologiske løsninger og verktøy for utprøving og tilpasning av aktivitetshjelpemidler», sier Viljar Aasan, som sammen med Camilla Holmøy er hovedaktørene fra BHSS sin side inn i prosjektet.
I 2018 vil prosjektet «Delta 2022» videreutvikle nettverkssamarbeidet i form av en tydeligere definert klyngestruktur mellom nasjonale aktører og økt fokus på forskning og kunnskapsutvikling. I dette nasjonale kompetansenettverket har BHSS en ledende rolle, og forskningsleder ved senteret, seniorforsker Reidun Jahnsen, er sikker på at et bærende element fremover er å knytte prosjektet til et etablert nasjonalt og internasjonalt forskningsnettverk som sammen med de fire aktørene i prosjektet kan være både arena for kompetanseutvikling og kompetansespredning.
For mer informasjon, kontakt:
Direktør BHSS Astrid Nyquist, mobil 474 03 598