
«En ambulerende innovasjon»
Ambulerende, som kommer fra det greske ordet Ambulö, betyr å gå eller å være i bevegelse. «Rehabilitering i bevegelse» var også tema for Helse Sør-Øst sin konferanse i september, der det som er ønsket inn i helsetjenesteutvikling ble belyst, spesielt i spesialisthelsetjenesten som vi på helsesportsenteret er en del av. Med andre ord vil endringer angå oss i stor grad, og de vil kunne komme fortere og sterkere enn det vi til nå har tatt inn over oss. Imidlertid har vi et alternativ. Vi kan være med å påvirke fremtiden ved å legge føringer for hvordan vi mener fremtidens rehabiliteringstjenester best kan utøves.
Når det kommer til «bevegelse og utadrettet virksomhet» er det nærliggende å starte med meg selv og hvordan jeg løser mine oppgaver og min jobb med å lede vår re-/habiliteringsvirksomhet både internt og eksternt. Jeg har valgt å utøve min rolle i en «hybridmodell» som enkelte uker har en stor ambulerende andel, eller sagt med andre ord, flere dager på reise og i bevegelse mellom ulike arenaer, møter og kontakter. Jeg har som mål at en stor andel av tiden min skal være «inne på senteret», nær de jeg skal lede, men samtidig erfarer jeg at deler av mitt oppdrag må utøves utenfor vår egen institusjon. Jeg må være villig til å være der ute hvor brukerne lever sine liv, møte fagfolk i deres eget miljø, delta på konferanser hvor jeg på en dag kan samsnakke med og gi impulser til 4-500 personer på en gang, og jeg må vite at beslutninger tas der politikere er og der fagmiljøene utvikler seg. Der må vi alltid være!
Skal vi i fremtiden klare å utvikle neste «beste praksis», hvor kompetansesenteret BHSS er en viktig og sentral aktør, må vi ut. Vi må alle mer ut å levere tjenestene våre ambulerende. Utvikling av helsesport og senteret vil ikke kunne fungere i et vakuum, det kan kun fungere dersom vi klarer å følge målgruppen vår ut til de arenaene der hvor aktivitet og deltakelse skal utøves. Dette har brukerorganisasjonene lenge etterlyst, de ønsker oss tettere med i både overføringen mellom institusjon og hverdagsliv – og ikke minst tettere på den prosessen som må foregå om kompetansen skal utvikles lokalt.
Skal vi lære noe nytt og gjøre noe nytt, innovere og ambulere må vi også avlære noe av det vi gjør i dag. Det er ikke mulig å gjøre mer av alt, noe må vi gjøre mindre av eller i alle fall på en annen måte. Skal vi klare denne snuoperasjonen må alle endre praksis. Men på den andre siden er det like tydelige signaler fra både sentralt hold og fra nyere forskning om at vi må bevare og videreutvikle et tilbud som gir målgruppen utbytte i et 24/7 perspektiv når det gjelder intensive re-/habiliteringsopphold. Hver eneste dag og hele døgnet borte fra hjemmemiljø og anvendt i institusjon, må gi «effekt». Det vil si at alle dager på institusjon må gi mening til det målet som skal oppnås. Her ligger grunnlaget for suksess. Vi må tilby den kompetanse og ikke minst den tid som trengs for å etablere troen på egen mestring. En mestringsstrategi bygd på grundig utredning, kartlegging, tilpassing, læring og egenutvikling, mot målet om å kunne engasjere seg og delta med betydningsfulle andre hjemme i egen hverdag.
Teknologi er i seg selv ikke løsningen for å nå målene om å jobbe mer ambulant og tilby det beste miljøet for utvikling og individuell vekst. Teknologien kan imidlertid være et viktig hjelpemiddel. En brukerportal, en App eller en kommunikasjonsplattform som benyttes på en god måte, kan gjøre veien kortere for å utveksle erfaringer og kompetanse med både lokale- og kommunale tjenesteytere, familie og viktige personer rundt den enkelte. Forskning har vist oss at det er svært individuelt hvem som er de viktige støttespillerne for oppfølging når rehabiliteringsopphold er avsluttet, men det er ikke tvil om at det er avgjørende å få dem på banen. Aller helst gjennom å delta på deler av rehabiliteringsoppholdet, eller ideelt sett få dem engasjert før rehabiliteringen settes inn. Da kan en toveis kompetanseoverføring mellom det lokale og det spesialiserte tjenesteapparatet utvikles parallelt med rehabiliteringsforløpet, men det krever at vi ser nytteverdien av begge sider.
Beitostølen Helsesportsenter har noen grunnleggende verdier og ikke minst et hovedvirkemiddel, intensiv tilpasset fysisk aktivitet, som egner seg optimalt for en slik samhandling. Fysisk aktivitet er mer på «moten» enn noen gang, men for oss handler det om mer enn å være fysisk aktive. Det handler om å videreutvikle en spesialkompetanse som har evnen og kunnskapen til å optimalisere den enkeltes muligheter, ikke alene, men i et samspill med både familien, nær andre og ikke minst det kommunale og lokale apparatet som skal fungere som tilretteleggere for meningsfull deltagelse.
En slik verdidrevet tjenesteutvikling skal inneholde både et optimalt totaltilbud under opphold, men det skal også inneholde fremtidsrettede ambulerende komponenter slik at den enkelte kan føle seg styrket i troen på at mestring, læring og utvikling kan videreutvikles der man bor og der livene leves.
Beitostølen Helsesportsenter er klare til å innovere på økt ambulerende virksomhet og til å videreutvikle det unike 24/7 tilbudet som senteret i fremtiden vil være én av de beste tilbydere av.
Velkommen til oss som fagperson, bruker, beslutningstaker eller student. Eller gjør som en av flere habiliteringstjenester rundt om i landet; inviter oss ut – vi kommer!
Vi sees, inntil da; god høst til dere alle.
Beste hilsninger
Astrid Nyquist
Direktør BHSS