
Engasjement og fremtidstro!
Det å få lede en institusjon som Beitostølen Helsesportsenter, med over 120 ansatte og til enhver tid omlag 100 personer på ulike rehabiliteringsopphold eller kompetanseopphold, er et stort privilegium. Engasjementet som fremvises daglig blant både ansatte og brukere er bærebjelken i den pågående prosessen med å videreutvikle rett kompetanse på rett sted til rett tid - til det beste for de menneskene som trenger våre tilbud og vår kunnskap.
Gjennom å være en institusjon som har stort internasjonalt forskningsnettverk og et tett samarbeid med mange ulike høgskoler og universiteter, har vi kontinuerlig kompetanseutveksling og samhandling innenfor det akademiske feltet. Faste praksisopphold for 250 studenter i året er et viktig bidrag til så vel miljøet som for det faktiske tilbudet vi utøver. Ikke minst er vårt formelle samarbeide med Norges Idrettshøgskole, som vi har hatt helt siden oppstarten av senteret i 1970, svært viktig og noe vi er stolte av. I løpet av høstsemesteret har vi alltid stor glede av å delta i gjennomføringen av studiet «Fysisk aktivitet og funksjonshemming». I år er det 22 engasjerte og godt kvalifiserte studenter som velger å fordype seg gjennom et helt årsstudium i hvordan tilpasset fysisk aktivitet kan medvirke på alle livets arenaer; til å fremme den enkeltes aktivitetsglede, fellesskap, mestring og læring. Dette er etter min vurdering noe av det viktigste som kan gjøres for å bidra til at morgendagen har et potensial for at alle mennesker får oppleve å ha like gode muligheter og følelsen av å bety like mye. Jeg vil samtidig gratulere Norges Idrettshøgskole med sitt pågående 50-års jubileum, og vi vil som en trofast samarbeidspartner fremme ønsket om økt felles involvering overfor de personer og grupper som trenger det aller mest for å oppnå aktivitet og deltagelse gjennom livet.
I det pågående arbeidet med å videreutvikle våre re-/habiliteringstilbud til å bli enda mer treffsikre og robuste, er stikkord som økt medvirkning og samhandling sentrale. Vi har en visjon om at det vi bidrar med under et re-/habiliteringsopphold skal ha en avgjørende betydning for ønsket deltagelse i eget hjemmemiljø. I dette ligger at vi erkjenner den uvurderlige betydningen av de tre enkle spørsmålene;
- Hva er viktig for deg nå?
- Hvor er det viktig for deg å delta?
- Hvem er viktig for deg i din oppfølging?
Klarer vi å ta utgangspunkt i dette, har vi muligheter for å identifisere de viktigste individuelle og aktive ingrediensene i re-/habiliteringsprosessen, og vi kan ha som ambisjon at dette igjen gir grunnlag for økt frihet i forhold til egen deltagelse.
Dette krever imidlertid at vi til enhver tid har den beste kompetansen til å veilede, tilrettelegge og fremme den enkeltes potensial. Vi må klare å finne frem til det som gjør at den enkelte finner mot og motivasjon til nettopp å ta i bruk sitt potensial. Utviklingsarbeid som har dette som formål, prioriteres i vår daglige drift, og sammen med et solid nettverk nasjonalt bestående av bl.a. Valnesfjord Helsesportsenter, Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter og den Nasjonale kompetansetjenesten for barn og unge med funksjonsnedsettelser, har vi i fellesskap, og med god støtte fra Stiftelsen Sophies Minde, jobbet med å optimalisere ulike forløpsmodeller og «skreddersøm» i forhold til bruk av aktivitetshjelpemidler som ledd i målet om økt aktivitet og deltagelse. Det er med stor interesse og glede at vi registrerer muligheten for et nasjonalt løft på feltet, i god samhandling med NAV og landets hjelpemiddelsentraler.
Som del av senterets ambisjoner for 50-årsjubileet i 2020, er vi nå i en fase hvor vi bygger opp vårt nettverk. Et nettverk på nasjonalt topp nivå, som sammen med senterets potensielle brukere, styre, ledelse og ansatte skal bidra til både en egen bok om fagområdets utvikling og en fag- og forskningskonferanse med tema «Catch the Magic, Participation for all». I tillegg er vi i en svært spennende oppstartsfase i forhold til den kommende Lions Røde Fjær aksjonen i 2020.
Vi er i ferd med å legge et grunnlag for neste steg i utviklingen; håper du vil være med på laget.
Med ønske om en god høst til dere alle!
Astrid Nyquist, direktør BHSS