
Prosjekt DELTA 2022 – Frihet til å delta
En del av dette prosjektet handler om forskning omkring formidling, tilpasning, opplæring og erfaringer med bruk av aktivitetshjelpemidler. Aktivitetshjelpemidler og annen muliggjørende teknologi er ett av flere viktige bidrag for at barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelse kan oppnå mestring og delta i selvvalgte aktiviteter. Forskningsprosjektene kartlegger hvilken kunnskap ulike aktører (tjenesteytere, formidlere, frivillige organisasjoner, brukere og familier) har om aktivitetshjelpemidler, inkludert muligheter og begrensninger. På systemnivå skal prosjektene deretter søke å gi svar på hvilken måte kunnskap, kunnskapsspredning og -formidling om aktivitetshjelpemidler blant ulike aktører, kan forbedre måloppnåelsen til hjelpemidlene i ulike omgivelser. På individnivå skal prosjektene utvikle neste og beste praksis for teknologistøttet utprøving og tilpasning av aktivitetshjelpemidler, en utprøvings- og tilpasningsprosess som er nødvendig for å bli mer "treffsikker" i valg av hjelpemidler til den individuelle bruker. Forskningsprosjektenes hovedmål er å generere kunnskap om hvordan aktivitetshjelpemidler kan gjøres til et mer effektivt virkemiddel for å oppnå mer deltakelse i en aktiv fritid for barn og unge med funksjonsnedsettelse.
PhD-prosjekter: Tre PhD-studier knyttet til DELTA 2022 er i gang, og de utfyller hverandre på en svært hensiktsmessig måte ved at de inneholder studier av hjelpemiddelformidling og kunnskap om dette på system- og individnivå, med teknologistøttet tilpasning og brukeres erfaringer med tilpasning og opplæring i bruk av hjelpemidlene. I tillegg kommer en studie som gjelder konseptualisering av deltakelsesbegrepet og utvikling av et instrument som skal kartlegge og evaluere endringer i deltakelse etter intervensjon med selvvalgt aktivitetshjelpemiddel.
- PhD-stipendiat Svein Bergem ved Norduniversitetet/Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser gjennomfører PhD-prosjektet «Aktivitetshjelpemidler, kunnskap og deltakelse», finansiert av Stiftelsen Sophies Minde (SSM). Om betydningen av kunnskap og kompetanse om aktivitetshjelpemidler blant fagpersoner og brukere, og hvordan slik kunnskap kan bidra til økt sosial deltakelse. Beregnet innlevering høsten 2018.
- PhD-stipendiat Friedolin Steinhardt ved Høgskolen i Innlandet/BHSS gjennomfører et prosjekt med tittelen «How can I participate?» Development of BARNAS II to evaluate participation in leisure activities and environmental factors for children with disabilities, finansisert av Høgskolen i Innlandet. Beregnet innlevering sommeren 2019.
- PhD-stipendiat Berit Gjessing på Universitetet i Oslo, Research Center for Habilitation and Rehabilitation Models and Services (CHARM)/BHSS startet på sitt PhD-prosjekt finansiert av SSM i august 2018 med arbeidstittel «Hva er best for meg? Tilpasning av aktivitetshjelpemidler». Prosjektperioden er beregnet fra august 2018 til juli 2021.
Mastergradsprosjekter: Fire mastergradsstudier er i gang i ulike faser.
- Kirsti N Hellesøy ved RKHR skriver masteroppgave om aktiviteter knyttet til vann og sjø. Arbeidstittel er «En kvalitativ studie av helsepersonell i spesialisthelsetjenesten sine erfaringer med tilrettelegging av padleaktiviteter for personer med fysisk funksjonsnedsettelse». Beregnet innlevering høsten 2018.
- Liv Ilseng ved VHSS har fullført sin masteroppgave sommeren 2018, om betydningen av deltagelse i fysiske aktiviteter har for voksne med fysisk funksjonsnedsettelse som har et aktivitetshjelpemiddel, og hva som fremmer og hemmer deres deltagelse i aktiviteter. Oppgavens tittel er "HELT FRI! Aktivitetshjelpemidler og deltagelse i fysisk aktivitet".
- Viljar Aasan ved BHSS startet på masterstudium ved OsloMet høsten 2017. Han vil anvende ubrukte baselinedata fra Bergems PhD-avhandling som utgangspunkt for sin masteroppgave. Arbeidstittel: "Hvordan kan ny teknologi og digitale verktøy bidra til en sikrere oppfølging av aktivitetshjelpemidler og benyttelse av disse?" Deltidsstudium i 4 år hvorav første året er bestått. Beregnet innlevering våren 2021.
- Lars Kristian Dalen gjennomfører et masterprosjekt med utvikling av et evalueringsinstrument som kartlegger barns aktivitetspreferanser, BARNAS I. Prosjektet er nært knyttet til utviklingen av BARNAS II. Beregnet innlevering høsten 2018.
Reidun Birgitta Jahnsen, forskningsleder BHSS