Måne over Skaget
Måne over Skaget

Gode råd for bruk av sosiale medier for brukere og deres pårørende

Stadig flere brukere velger å dele sine opplevelser på internett. Sosiale medier, personlige blogger mv. er måter å kommunisere med omverdenen på.

Noen bruker sosiale medier til å diskutere BHSS eller for å skrive om sine opplevelser fra oppholdet.

Sosiale medier stiller oss imidlertid overfor etiske problemstillinger, bl.a. med tanke på andre brukeres personvern. Alle er vi forpliktet til ikke å formidle konfidensiell informasjon uten samtykke. Det er derfor nyttig å ha retningslinjer som gjelder for bruken av sosiale medier.

 

Her er noen gode råd for deg som er bruker eller som er pårørende:

  • Det er viktig å huske på at informasjon i sosiale medier kan være vanskelig, noen ganger umulig, å fjerne når den først ligger ute på internett.
  • Sosiale medier gjør det mulig å dele bilder, videoer og kommentarer med tusenvis av andre brukere. Husk å ikke formidle opplysninger om andre brukere uten deres samtykke. Husk at ansatte heller ikke alltid vil ha bilder av seg publisert, og som hovedregel bør få mulighet til å samtykke til publiseringen. Du bør fjerne bilder mv. om den det gjelder ber deg om det.
  • Hvis du er i tvil om noe er sensitivt - ikke skriv om det. Det er bedre å skrive litt for lite enn litt for mye.
  • Hvis du er opprørt, la det du skriver ligge noen dager og tenk deg om før du publiserer det. Når det først er publisert, kan det være for sent å angre.

Av hensyn til taushetsplikten er det ikke alltid helsepersonell kan kommentere eller gi svar på innlegg eller meldinger du skriver på sosiale medier.