En smilende Erling Stordahl med startnummer på brystet og et godt tak om treskiene
En smilende Erling Stordahl med startnummer på brystet og et godt tak om treskiene

Erling Stordahl - grunnleggeren av Beitostølen Helsesportsenter

Mannen med ideen om opprettelsen av Beitostølen Helsesportsenter, med gjennomføringskraft til å etablere senteret, - og som var BHSS' direktør fra 1970 -1993.

Erling Stordahl etterlot seg et imponerende livsverk da han døde i 1994. Han var kjent over hele Norge og langt utenfor landets grenser. 

Han ble norgesmester på trekkspill allerede som 15-åring, og sammen med Gunnar Engedahl var han underholdningsartisten som på 50-tallet konkurrerte om plassering på hitlistene med navn som Elvis Presley og Cliff Richard.  

Aller mest handler Erling Stordahls liv om hans utrettelige kamp for funksjonshemmedes rettigheter. I stor grad er det hans fortjeneste at mange i det norske samfunnet på 1960-tallet gjennomgikk en dyptgripende holdningsendring i synet på funksjonshemmede, og på deres rett til å få leve et aktivt og sosialt liv, både med arbeid, kultur, idrett og friluftsopplevelser.

Hele sitt liv hadde Erling fokus på mulighetene – ikke på begrensningene.

Han skrev i sin selvbiografi som 34-åring:

«I dag i mitt fireogtredevte år kan jeg virkelig med hånden på hjertet si at mitt handicap er blitt til et stort pluss. Jeg føler meg overbevist om at synstapet har gitt mitt liv en dypere mening og et større og rikere innhold enn det ellers ville ha fått. Hvorfor det er blitt slik? Jeg tror det først og fremst skyldes at jeg har forsøkt å se mitt handicap som en skole, noe å ta lærdom av». 

Erik Bye, fjernsynspersonligheten, dikteren, sangeren og journalisten som døde i 2004, har gitt denne forklaringen på Erlings gjennomslagskraft:

«Erling Stordahl har hatt en fantastisk evne til å få medarbeiderskap med de rette folkene. De med innflytelse og de som har brukt sin arbeidskraft i beundring over det veldige arbeidsjern Erling selv er. Han er en organisator av de sjeldne, og har en bulldozers pågåenhet. Han er et geni hva PR angår. Man overser hans handikap, man glemmer det fullstendig. Det er fordi hans perspektiver er så overveldende, så fascinerende».

I sitt eventyrlige liv skriver Erling Stordahl personlig brev til keiser Haile Selassie i Etiopia, og får selv privat brev fra den amerikanske presidenten Ronald Reagan! Han får audiens hos Paven, holder tale for 51 amerikanske generaler i Pentagon og hovedforedraget under en UNESCO-konferanse i Washington i 1982. Han blir gjennom sitt engasjement på fornavn med majesteter, statsråder, geistlige og andre samfunnstopper i mange land, og han kjenner igjen på stemmen tusener av andre «vanlige» folk. 

Han ber kong Olav om å kommentere for seg hva som skjer på banen under et friidrettsstevne på Bislett. Han får Kongen og Kronprinsen til å stille opp på det første Ridderrennet i 1964, en opplevelse som gjør så sterkt inntrykk på dem at kongefamilien i alle disse 50 åra har stått som Ridderrennets høye beskytter! 

For sitt banebrytende arbeid og sin ustoppelige og livslange innsats for personer med funksjonsnedsettelse mottok han en rekke utmerkelser. Blant annet ble han i 1994 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Erling Stordahl døde 31. oktober 1994. Han ble æret med statsbegravelse. Daværende Kulturminister Åse Kleveland holdt minnetale på vegne av regjeringen, der hun blant annet sa:

«Erling Stordahl var et av disse sjeldne menneskene som med et bredt spekter av talenter var i stand til å fatte de helhetlige perspektiver i utviklingen av mennesket og samfunnet. Erling Stordahls uoppslitelige idérikdom og pågangsmot utfordret mange av vårt samfunns institusjoner. Flere av oss ble trukket inn i virvlene fra hans kontinuerlige initiativ, og ble fanget av hans overbevisning og livsmot. Erling Stordahl minner oss først og fremst om hvilken allsidighet og helhet et menneskes liv kan representere. I tillegg ser vi ham som initiativtaker og drivkraft bak en rekke konkrete tiltak. Sentralt står hans innsats for funksjonshemmede menneskers rett til et fullt liv. Et liv i utfordring og glede, i kampen mot egen avmaktsfølelse, mot medmenneskers engstelse og likegyldighet og samfunnets institusjonaliserte særbehandling. På denne arena har Erling Stordahl, mer enn noen annen, bidratt til vårt samfunns modning».

Erling Stordahl fikk eget gravsted hjemme på farsgården Storedal i Skjeberg. Innskriften på gravsteinen avsluttes med hans egne ord:

«Jeg tror på noe stort, det at vi alle er svake og derfor trenger hverandre, i dette blir lyset til».

Det er med ydmykhet og stor inspirasjon Beitostølen Helsesportsenter fører arven fra Erling Stordahl videre i takt med samfunnets behov for aktiv rehabilitering.

 

Mer om Erling Stordahl og historien til BHSS kan du se her: 

"Lær å se med tankene", NRK 2013 (23 min).

"Beitostølen - hvor funksjonshemmede mobiliserer ubrukte krefter", NRK 1976 (39 min.)

"På direkten" - TV- sendt "startskudd" for Lions Røde Fjær 1966, NRK  (1t 19 min)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Informasjonen ovenfor er satt sammen med utdrag fra bøkene:

Erling Stordahl, Stien over fjellet, Aschehoug, Oslo, 1957

Otto Johansens: Ridderspranget – Erling Stordahl og hans verden, Oslo, 1972

Espen Andersen: Erling Stordahl – ildsjel og banebryter, Akilles forlag, Oslo 2010.

Tor Harald Skogheim og Inge Morisbak: Ridderrennet på Beitostølen. Mulighetenes arena i 50 år