Jubileumsboka «Det muliges kunst - 50 år med Beitostølen Helsesportsenter»
«Det muliges kunst - 50 år med Beitostølen Helsesportsenter» er skrevet av Jon Gangdal, som forteller om veien frem til dagens helsesportsenter. H.M. Kong Harald V har skrevet forordet til boka. Boka finnes som papirutgave, i punktskrift og som lydbok.
«Mange av oss bruker krefter på å prøve å bli som andre, i stedet for å bli den beste utgaven av oss selv. «Det muliges kunst» handler om å ta utgangspunkt i hvilke muligheter vi har, ikke i våre svakheter og begrensninger. På Beitostølen Helsesportsenter har de jobbet etter dette prinsippet siden Erling Stordahl startet senteret for 50 år siden. Det har gitt tusenvis av mennesker større frihet og et nytt syn på livet. Hans Majestet Kongen har skrevet forordet i boka». (Forfatter Jon Gangdal).
- Les hva NRK skrev om boklanseringen 21. november 2019.
- Her kan du se NRK sin TV- reportasje fra lanseringen av boka.
Papirboka kan kjøpes i din lokale bokhandel eller i nettbokhandel. Brukere ved BHSS kan også kjøpe boka i resepsjonen på BHSS.
Forlag: Kagge Forlag AS
Pris i butikk: 349,- / 399,-
Antall sider: 330
ISBN: 978-82-489-2396-1
Bedrifter eller andre som ønsker å kjøpe flere papirbøker kan bestille boka direkte fra Beitostølen Helsesportsenter:
Pris: 300,-/stk.
Ved bestilling av 50 bøker eller flere, får du 5 bøker i tillegg uten ekstra kostnad.
Kostnader for frakt vil komme i tillegg avhengig av opplag og leveringssted.
Bestilling av flere bøker sendes til anna.marie.joerstad@bhss.no
Lydboka
- Til salgs https://www.sisyfosforlag.no/butikk/p/detmuligeskunst (favørpris 149,-)
- Gratis utlån for registrerte brukere av Norsk lyd- og blindebibliotek: www.nlb.no
Punktskriftboka
- Gratis utlån for registrerte brukere av Norsk lyd- og blindebibliotek: www.nlb.no
Anmeldelser av boka:
«Jeg fikk boken i «Det muliges kunst» i postkassa, og jeg satte meg straks ned med den: et lykketreff at dere valgte Jon Gangdal til å skrive boka, fortellingen om sentrets historie kunne ikke ha blitt framstilt bedre, etter mitt skjønn. Og hvorfor: boka er saklig og veldokumentert og vil derfor bli stående som et referanseverk for ettertida. Videre: vekslingen mellom ulike perspektiver er vellykket og skaper driv i framstillingen: så vel idégrunnlaget for utviklingen av sentret, som de biografiske elementene fra Erling Stordahls liv og de løpende fortellingene fra brukernes side er flettet sammen på en effektiv måte som får leseren til stadig å ville lese videre – dette er veldig bra; å blåse liv i denne historien har krevd både grundig research, engasjement og fortellerevne, noe resultatet vitner om til fulle! Så må billedmaterialet nevnes, det alene er forteller en historie, et viktig pluss både som dokumentasjon og fordi bildene stimulerer leserens interesse. Slik jeg ser det, er dette den første boka om sentret som yter det rettferdighet, særlig fordi den ikke har slagside: ofte får jubileumsbøker slagside i det de (om enn av velvillighet) fylles med panegyrisk svada. Den fellen har ikke Gangdal falt i, og desto mer overbevisende er framstillingen blitt. Nei, dette er det bare å glede seg over. FORMATET er også velvalgt, dette er ei BOK å lære noe av, og en bedre måte å hylle sentret på, dets grunnlegger, medarbeidere, brukere og verdigrunnlag, kan jeg ikke forestille meg».
Karin Sveen, forfatter
«Beitostølen Helsesportsenter har vært viktig for så mange gjennom flere generasjoner. Historien om denne fantastiske institusjonen blir innsiktsfullt formidlet gjennom denne boken og er en solid byggestein for den videre utvikling av helsesportsenteret.»
Advokat Geir Lippestad
«Boken er et vitnesbyrd og en historiefortelling over hva man kan få til, og hva man kan skape av muligheter i livet for dem som har en fysisk funksjonsnedsettelse, om man jobber sammen som et team slik de har gjort på Beitostølen i 50år!»
Foredragsholder Torstein Lerhol
«Jon Gangdals 'Det muliges kunst' er fascinerende lesning. Forfatteren tar oss med i forkant av og gjennom Beitostølen Helsesportssenters 50 års historie på levende vis. Erling Stordahl er gjennomgangsfiguren, men kronologien brytes jevnlig opp med situasjonsbeskrivelser i nåtid av barn, unge og voksne BHSS-brukere. Vi får høre om spenninger og konflikter, men først og fremst om gjennomslag og seire: Stordahls egen håndtering av sin blindhet, det første Ridderrennet i 1964, åpningen av senteret i november 1970, og senterets mangfoldige utvikling fram til disse dager. Med over 30 000 brukere og enda flere pårørende samt tusenvis av ansatte over de siste 50 år, har BHSS betydd mye for mange. Gratulerer med jubileum og jubileumsbok!»
Sigmund Loland, Professor og tidligere rektor (2005-13) Norges idrettshøgskole
«Det muliges kunst» gjelder så vel for bokens ambisjon, som for min vurdering.
Jon Gangdal har klart det muliges kunst, og lyktes med å skrive en underholdende og leseverdig bok som så naturlig fletter de tre spor i boken - alle gjensidig avhengige av hverandre. Sporet om Erlings kamp for funksjon og ambisjon; sporet om senterets tilblivelse imot mange odds med dets utvikling, og ikke minst, sporet om brukeropplevelser som speiler Erlings hensikter - det å drive fysisk aktivitet, mestre og fungere i kapp med naturen.
En meget inspirerende bok for den fremtidige utviklingen av paraidretten, folkehelsen, menneskeverd og inkludering. Den paralympiske idretten er 60 år. Den historie som er samlet i denne boken skal vi huske er fra de aller første utviklings år for et aktivt og inkluderende liv for funksjonshemmede. Den er både god og viktig for å forstå nåtiden, som den er det for å legge gode spor i rehabiliteringsretningen de neste 50 år.
Energikilden til Erling og for boken - selve tesen - finner jeg i sitatet på side 44 om utenforskap;
«I slike og lignende situasjoner fikk naturligvis enkelte mennesker anledning til å bruke ordet stakkar og andre medlidenhetsuttrykk. Og det var noe som opprørte meg forferdelig. Jeg følte meg dum og ubehjelpelig og greide ikke å rette opp i situasjonen, om jeg aldri så gjerne ville. Det låste seg helt for meg, og jeg ønsket meg langt bort fra disse menneskene».
Dilemmaer er ofte årsaken til store fremskritt og prestasjoner».
Cato Zahl Pedersen